Van ik-gevoel veranderen


Een gezonde levensstijl is de combinatie van verschillende goede gewoontes. Dit ontstaat wanneer we ons bestaande gedrag vervangen door gezonder gedrag en dit blijven volhouden. Het kan moeilijk zijn om van gewoontes te veranderen, maar het kan helpen om te begrijpen waarom dat zo is.

Elke dag maken we bewuste en onbewuste keuzes. Deze keuzes leiden tot ervaringen die we evalueren aan de hand van ons "ik-gevoel", oftewel het gevoel dat we hebben over onszelf. Dit gevoel is verbonden met ons lichaam en wordt beïnvloed door onze keuzes. Als we vertrouwde keuzes maken en verandering vermijden, wordt ons ik-gevoel bevestigd en krijgen we elke keer dezelfde dosis natuurlijke medicatie. We zijn verslaafd geraakt aan onszelf en aan deze gewoontes.

Wanneer we nieuwe keuzes maken in onbekende situaties, kan dat ongemakkelijk voelen en denken we soms dat het niet bij ons past. We keren dan terug naar onze oude gewoontes. Maar soms worden we gedwongen tot verandering, bijvoorbeeld door een relatiebreuk of ontslag. Mensen voelen zich dan vaak herboren en denken "dit had eerder moeten gebeuren!".

Onze ik-verslaving is zo sterk dat we ons er niet altijd bewust van zijn. We zoeken dan afleiding in verslavingen zoals ongezonde voeding, alcohol en beeldschermen. Dit is normaal, maar niet altijd goed als we bovengemiddeld vitaal, gezond en gelukkig willen zijn. Het is daarom belangrijk om ons bewust te worden van onze gewoontes en te werken aan een gezonde levensstijl zonder onze ik-verslaving.

Reactie plaatsen