Mildheid

Mildheid is een belangrijke kracht die je kan helpen om beter met jezelf om te gaan. Het betekent dat je eerlijk naar jezelf kan kijken zonder jezelf te veroordelen of te verheerlijken. Het is niet altijd gemakkelijk om mild te zijn voor jezelf, maar het is de basis om tot inzicht en actie te komen.

Je kan beginnen met je bewust te worden van je ik-gevoel. Denk terug aan een moment waarop je je bijzonder goed voelde, recent of lang geleden. Hoe voelde je je toen? Vitaal, rustig, veerkrachtig, stabiel, wendbaar, gelukkig, liefdevol, of nog wat anders? Denk na over je onderliggende levensgevoel op dat moment en voel dat gevoel opnieuw.

Vervolgens kan je jezelf afvragen hoe het nu eigenlijk met je gaat. Hoe voel je je nu, zowel lichamelijk als emotioneel? Durf even de tijd te nemen om te voelen wat je voelt. Wat zegt dit gevoel over je onderliggend levensgevoel op dit moment; je ik-gevoel? Kijk hier mild naar, zonder jezelf af te breken of te verheerlijken.

Mildheid betekent dat je jezelf kan toelaten zoals je bent, zonder daarover een oordeel te vellen. Het betekent niet dat je bij de pakken moet blijven neerzitten. Integendeel, het is net de basis om tot helder inzicht en heilzame actie te komen.

Veel mensen hebben geen helder beeld over hoe het met hen gaat omdat ze het moeilijk vinden om met mildheid naar zichzelf te kijken. Het kan confronterend zijn om vast te stellen dat het niet zo geweldig met je gaat als je wel zou willen. Maar bekijk dit als een oefening in mildheid. Vanuit mildheid zie je helderder wat er aan de hand is en kan je sneller in de gaten hebben hoe het echt met je gaat.

Reactie plaatsen